Girl Online Book Series


Het is waarschijnlijk algemeen bekend dat ik dol ben op Zoë Sugg (Zoella). Het zal dan ook niemand verbazen dat ik alle drie haar boeken gelezen heb. Ik wil dit artikel al zo lang maken, maar het kwam er maar steeds niet van. Vandaag heb ik dan eindelijk de review voor jullie van de Girl Online boekenserie geschreven door Zoë Sugg!1. Girl Online
Het begon natuurlijk allemaal met het eerst boek "Girl Online" die verscheen in november 2014. Het verhaal gaat over een vijftienjarig meisje, Penny Potter, die in Brighton woont. Ze woont naast haar beste vriend en hun kamers grenzen aan elkaar.  Ze begint een blog en schrijft daarop over alles wat ze in het dagelijks leven meemaakt. Denk aan jongens, school, vrienden en haar paniekaanvallen die haar leven langzaam begonnen over te nemen. Ze eindigt haar blogpost altijd met girl online going offline en noemt dan ook nooit haar naam op haar blog. Op een gegeven moment moet ze met haar familie naar New York, waar haar moeder een bruiloft moet organiseren.  Nou is naar Amerika vliegen met anxiety natuurlijk niet iets wat je 1,2,3 doet, maar toch lukt het haar uiteindelijk. Na de Bruiloft ontmoet ze een jongen, Noah. Beide houden ze een geheim voor elkaar. Noah is namelijk een bekende muzikant, terwijl Penny het meisje achter de blog Girl Online is. Langzaam wordt ze verliefd op Noah en gaat haar blog viral.

Als je naar site's gaat om reviews te lezen zijn ze ontzettend verschillend. De ene vindt het super leuk en de ander kan het niet uitstaan. Toen ik even andere reviews aan het kijken was kwam ik deze tegen op goodreads (een website over boeken en waar heel veel reviews staan) en ik denk dat het wel de moeite waard is om even te lezen (het is geschreven door Sydney in 2014):
It doesn't bother me that Zoe Sugg is a well-known YouTuber with 9+ million views. It doesn't bother me that her book sold like mad its first week, making it the fastest-selling debut novel in the U.K. It doesn't bother me that this was only published because Penguin's CEO's 13-year-old daughter raved about it, otherwise he wasn't sure he was going to sign her.
 What bothers me is that I see 1 star reviews on a book unread by reviewers who are outraged her "internet fame" brought her a book deal. I understand that it can be frustrating working your ass off on a book and find that no one wants to publish it. But Zoe didn't have instantaneous internet fame, and she had to work for her subscribers. Did she open an avenue for publishers to pursue YouTubers? Maybe. But a story is a story, and Zoe has mentioned before that she wrote as a child and teen.
As a community we should be reviewing the book. If you review the book and don't like it that is 100% okay. But I hate seeing reviews of Zoe and evident frustration over her success. It is NOT OKAY to bring someone down because you feel they "don't deserve it." But I know people will do it anyway. This is just my two cents, I suppose.
Ik vond het boek ontzettend leuk. Ik kon me goed verplaatsen in Penny en vond het ontzettend leuk om allemaal uit te vinden wat er gebeurde in haar leven. En stiekem, wie wil er niet verliefd worden op een muzikant. Ik bedoel Shawn Mendes, hier ben ik (haha). Ik heb hem in één keer uitgelezen wat natuurlijk al genoeg zegt, want dat doe je niet als je het boek niks vind. Voor de mensen die het zich afvroegen, ik lees de Engelse versie!

2. Girl Online On Tour

Gelukkig kwam er een deel twee, die uit kwam 20 oktober 2015. Het tweede deel heet Girl Online On Tour. En het verhaal vind plaatst 6 maanden na het eerste boek.  In dit deel gaat Penny mee met haar vriendje Noah Flinn op tour. Hij gaat namelijk openen voor een boyband. Ze komt er achter dat het tourleven eigenlijk helemaal niet zo glam is als ze eigenlijk verwacht had. Ook is ze gestopt met haar blog. Op tour mist ze haar beste vriend Elliot, haar familie en haar blog Girl Online. 

Het boek begint wanneer Penny haar eindexamens doet. Dit speelt zich af  voordat ze op tour gaat met Noah. Na haar laatste examen zal ze naar een concert gaan van The Sketch, de band waarvoor Noah in het voorprogramma staat en daarna zal ze mee gaan met de tourbus. Tijdens het concert gaat het al behoorlijk mis wanneer Penny haar telefoon verliest en een paniekaanval krijgt. Maar wie heeft haar telefoon nou eigenlijk te pakken? 

Ik vind de vriendschap tussen Elliot en Penny echt meer dan geweldig. Je gunt iedereen in de wereld zo'n vriendschap. Daarnaast is het erg leuk om een soort van mee te kunnen op tour met een artiest en zijn vriendin. Ondanks The Sketch natuurlijk het hoofdprogramma is, hoor je daar erg weinig over, want het is nou eenmaal een verhaal die focust op Penny en alle mensen die een rol spelen in haar leven. Ik was erg benieuwd wat het laatste deel van deze serie ons ging brengen.

3. Girl Online Going Solo
Het laatste pareltje van de collectie heb ik nog niet zo lang. De paperback versie komt namelijk altijd heel wat later uit dan de hardcover. 11 augustus kreeg ik dan eindelijk mijn boek binnen, ik tweette een foto naar Zoë en ze had het geretweet (over een ultiem fangirl moment gesproken). 

Als Penny het schooljaar begint, is ze klaar voor om de wereld aan te kunnen in haar eentje. Noah is zo goed als van de aardbodem verdwenen na zijn tour en niemand (zijn familie en Penny ook niet) weet waar hij is of waar hij kan zijn. Megan (een van haar oude beste vriendinnen maar ook een soort van haar vijand) nodigt haar uit om naar haar optreden te kijken op haar nieuwe school en Penny ziet dat als een kans om nieuwe vrienden te maken. Op die school ontmoet ze een meisje Posey, die heel erg last heeft van podiumvrees en hulp nodig heeft. Ook komt ze een ontzettend mooie Schotse jongen Callum tegen. Penny probeert verder te gaan met haar leven, maar heeft elke keer het gevoel dat ze de schaduw van Noah ziet overal waar ze komt. 

Wederom een ontzettend leuk boek. Ik wist van te voren niet zo goed wat ik moest verwachten van de titel "going solo", maar zodra je het boek uitgelezen hebt is dat wel duidelijk. Wel altijd jammer als zo'n leuke serie afgelopen is en je dan even van die 20 seconde realisatie hebt van 'euhm wat precies ga ik nu doen met mijn leven'. Het zijn heerlijke boeken om af en toe er bij te pakken en te gaan lezen (of in mijn geval lees je ze in één keer uit). De manier hoe het geschreven is maakt het gewoon makkelijk en lekker om te lezen. Voor het verhaal hoef je ook niet opzoek naar diepere achterliggende gedachtes om het verhaal te kunnen begrijpen maar is het nog al vanzelfsprekend. Het Engels is ook zeker niet moeilijk en er zijn geen woorden gebruikt die extreem moeilijk zijn. Maar ze zijn er ook nog in het Nederlands en heeel veel andere talen!

Ik vind het ook erg leuk dat het in Brighton afspeelt. Het is natuurlijk de plek waar Zoë zelf woont, maar ik ben er zelf ook geweest dus ik heb echt een beeld bij alle plekjes die ze opnoemt in het boek wat het eigenlijk nog net wat leuker maakt. 

Ik kan iedereen aanraden dit boek te gaan lezen als je van Young Adult boeken houdt met een romantisch tintje en die over een meisje gaat die van bloggen houdt en verliefd wordt op een popster. De boeken kun je dus zowel in het Engels als in het Nederlands kopen op bol.com of andere boekwinkels/boekwebshops in zowel hardcover, paperback als e-book.

Heb jij Girl Online gelezen?
Liefs,
Floor

Reacties