The Perks of Being a Wallflower


Ik ben zondag begonnen aan dit boek en had met toen ook meteen dezelfde dag uitgelezen, nou dat zegt sowieso al wat want ik lees eigenlijk niet zo vaak. Het boek waar ik het over heb is The Perks of Being a Wallflower van Stephen Chbosky. Het boek is in het Engels (duh), maar het boek is er ook in het Nederland "De Belevenissen van een Muurbloem". Dan klinkt de Engelse titel toch 135 keer beter? Lijkt dit je een leuk boek of ben je gewoon nieuwsgierig? Lees dan snel mee :)Stephen Chbosky is geboren op 25 januari 1970 in  Pittsburgh, Pennsylvania. Hij is het meest bekend door zijn New York Times bestseller The Perks of Being a Wallflower, die in 1999 verscheen. Voordat The Perks of Being a Wallflower "geboren" werd had Chbosky eerst allemaal random ideeën in zijn hoofd, zo wilde hij iemand die in een tunnel ging opstaan, een meisje die hij leuk vond en de feestjes waar hij naar toe ging. Na vijf jaar met deze ideeën in zijn hoofd, had hij het idee om dit boek te schrijven tijdens een moeilijke periode in zijn leven. Hij zat in een vervelende breakup, wat hem leidde tot de vraag: "Why good people let themsels get treated so badly?". Hij probeerde deze vraag te beantwoorden met "we accept the love we think we deserve". Dat is bedoeld als een soort advies voor dat je niet te veel moet focussen op de liefde als in romantiek, maar ook de liefde voor jezelf, de liefde voor de toekomst en de liefde die je hebt voor je leven.

Het verhaal was in Amerika eerst verboden, aangezien er nog al wat drugs in gebruik wordt en homoseksualiteit er in voor komt. Eigenlijk is het dus heel taboedoorbrekend geweest.

Het verhaal is eigenlijk geschreven in de vorm van brieven/dagboek. Het zijn allemaal korte stukjes tekst met een datum er boven waarin Charlie (de hoofdpersoon) aan "Dear friend" (de lezer) gaat vertellen wat er allemaal in zijn leven gebeurt. De eerste brief is geschreven op 25 augustus 1991 en de laatste brief is geschreven op 23 augustus 1992, het is dus eigenlijk een heel jaar dat je volgt. In het boek wordt nooit genoemd waar het verhaal zich afspeelt, we weten alleen dat het in de Verenigde Staten is en dat als Sam, Patrick en Charlie de stad binnen komen rijden dat ze door een tunnel moeten waarna je de lichtjes van de stad ziet.


Het verhaal gaat over de 15 jarige Charlie die in zijn Freshman year zit van Highschool (zijn eerste jaar). In de brieven leer je eigenlijk alles over zijn leven weten niet alleen wat er de afgelopen week gebeurt is, maar ook wat er vroeger gebeurt is. Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama's, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen. Op zijn eigen unieke, aandoenlijke en aangrijpende manier vertelt Charlie zijn verhaal aan de enige persoon die hij vertrouwt. Aan jou.
In het begin vertelt hij over zijn vriend Micheal, die zelfmoord heeft gepleegd. Hij vertelt hoe erg hij hem mist en hoe hij en een ander meisje, Susan, beste vrienden waren. Maar dingen veranderen en zij stopt met tegen hem praten na middle school. Daarna begint hij met het beschrijven van zijn familie zijn ouders, broer, zus en tante Helen. Langzamer hand kom je allemaal dingen te weten over zijn leven, zijn liefde voor het lezen van boeken, eigenlijk kom je alles te weten aan het eind van het verhaal. En het einde is anders dan je in eerst instantie zou verwachten.

Ik ben echt dol op dit boek. Er zitten allemaal kleine levenslessen in, zoals "we accept the love we think we deserve". En ik vind dat Chbosky de gedachten van een 15/16 jarige jongen die in een fase van zijn leven zit waarin alles verandert zo goed verwoord heeft. Het is daarom ook echt een coming-of-age verhaal en daar ben ik persoonlijk dol op. Ik vond het zo jammer toen het afgelopen was en ben diezelfde middag ook nog de film gaan kijken. The Perks of Being a Wallflower is namelijk ook verfilmd onder leiding van Chbosky zelf. De film is ook zeker een aanrader alleen had ik in mijn hoofd hele andere personen verwacht dan die je in de film te zien kreeg, haha. Ik raad het boek dus zeker aan!

Heb jij dit boek wel eens gelezen?
Liefs,
Floor

Reacties

  1. Ik heb dit boek ook, hij is echt heel mooi. De quote: ''We accept the love we think we deserve''is bij mij altijd blijven hangen. :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten