Ik durfde niet eens mee op kamp

Laten we maar gewoon meteen met de deur in huisvallen. Ik durfde vroeger niet bij mensen te gaan slapen of op kamp te gaan of eigenlijk ergens heen te gaan. Maar het vreemde was, zodra ik er eenmaal was ging het altijd goed. De gedachte dat ik weg moest gaan daarentegen maakte mij keer op keer dood ziek. Wat begon als een paar keer liever niet bij iemand willen slapen liep uit tot dat ik de avond voor kamp heel hard huilend op mijn bed zat, want ik wilde gewoon echt niet. Eigenlijk is dat zo vreemd om te bedenken want nu is het liefste wat ik doe op avontuur gaan, ik vind het super leuk om bij vriendinnen te slapen, met vriendinnen op vakantie? Klinkt geweldig! Weg met school? Super leuk.

Daarom heb ik vandaag wat tips om die angst te overwinnen, dingen die bij mij heel goed geholpen hebben, want ik ben ondertussen al alleen naar Florida geweest. 
Een keertje kan ik mij nog heel goed herinneren. Het was inderdaad de avond voordat ik op kamp ging. Ik kon niet slapen en zat al heel lang huilend beneden, want echt niet dat ik met die mensen op kamp ging. Ik wist dat ik alle spulletjes had die ik nodig ging hebben, al mijn vriendinnen waren er, ik was er goed op voorbereid, maar toch was ik zo ontzettend bang. Niet zo zeer dat ik mijn ouders niet zag maar echt gewoon pure angst en alleen van het idee al raakte ik helemaal in paniek, ondanks ik nu niet meer kan bedenken waarom ik dan zo bang was. Waarschijnlijk was het de control freak in mij die er toen al was en gewoon overal de controle over wilde hebben en wist dat ik het niet had. Het grote voordeel is dat mijn ouders mij toch gewoon op kamp hebben laten gaan en ik uiteindelijk een hele leuke tijd heb gehad met vriendinnen. En wat ben ik ze daar toch dankbaar voor, anders was ik nooit geweest op de plekken waar ik nu al geweest ben. 

Hierbij heb ik nog wat tips:

1. Neem eens dingen mee waar jij je fijn bij voelt en waarvan je weet dat je je dan veilig voelt. Zo kun je bijvoorbeeld je knuffels meenemen, een foto van je gezin of je eigen kussen. Dat zijn al dingetejs die er voor kunnen zorgen dat je je meer vertrouwt gaat voelen.

2. Bekijk het trouwens als wat leuks, hoe tof is het om bijvoorbeeld met school lekker weg te gaan. Al je vriendinnen zijn er en je beleefd echt de lol van je leven. Ik weet dat je op dit moment alleen maar de dingen ziet die verkeerd kunnen gaan, maar schrijf eens de dingen op die heel leuk gaan worden. Denk aan heel laat naar bed gaan en misschien zelfs niet eens slapen, super veel snoep eten, heel veel lachen en lol hebben met je vriendinnen. Dat wil je toch voor geen goud missen?

3. Zorg dat je de dag voordat je weggaat gewoon goed bezig bent, zo heb je niet eens de tijd om na te denken over wat er allemaal wellicht mis zou kunnen gaan. 

4. Kijk bijvoorbeeld wat YouTube video's van je favoriete YouTubers die je altijd op je gemak stellen. Gewoon het geluid van hun stem en hun gezichten zien doet al wonderen. (Toen ik in groep 4/5 op kamp ging hadden we dat uiteraard niet, maar ik luisterde altijd naar mijn favoriete muziek).  

5. Wees niet bang om het tegen je moeder te vertellen, het zal haar toch wel opvallen als je z in paniek bent. En al ben je 17 en vind je het nog steeds eng om alleen ergens heen te gaan, geen probleem! Er komen echt momenten dat je je beter gaat voelen.

6. Als je zo'n angst/paniek aanval voelt opkomen, probeer gewoon rustig te ademen. Doe je ogen dicht en laat het maar over je heen komen. Er tegen vechten maakt het namelijk alleen maar erger!

Nou weet ik zeker dat ik niet de enige ben die dit heeft gehad of heeft. Áls je je herkent in dit verhaal of ook zo'n soort gelijk iets doorgemaakt hebt, laat het dan achter in de reacties, daar kunnen we elkaar alleen maar mee helpen!

xx Floor

Reacties