Tips | HELP... Ik heb stressWie herkent het niet, het gevoel dat je nog driehonderdveertig dingen moet doen en je nog precies maar 2 uur tijd hebt of je slaapt weer eens een nacht niet. Of dat je morgen twee toetsen hebt en je het zo moeilijk vind dat je gewoon van de stress begint de huilen en niet meer kan functioneren, waardoor je zeker weet dat je geen voldoende gaat halen wat je nog meer laat stressen. Het moment dat alles in je lichaam zeer gaat doet van de stress en nog kun je zelf niet bedenk dat je echt even om je eigen lichaam moet denken, zonder nog meer in de stress te schieten. Ik ben iemand die van mezelf eigenlijk het liefst allemaal 8/9 verwacht, maar op een of andere manier is mijn hoofd daar te dom voor ofzo. Er zijn ook echt wel momenten dat ik zo geen vertrouwen heb in alles wat ik doe, maar gelukkig heb ik daar langzamerhand tips tegen gevonden om in ieder geval te zorgen dat mijn gedachten mezelf niet helemaal dood maken, want je eigen gedachten zijn echt in staat jezelf te killen, geloof me. Herken je jezelf in dit verhaal of wil je gewoon wat tips om je toetsweek wat minder stressvol door te komen? Lees dan snel verder, want ik heb speciaal nagedacht over een paar dingen die kunnen helpen.

We kunnen nu natuurlijk wel met de standaard tips komen van 'begin op tijd', 'slaap goed', 'plan', 'maak samenvattingen', 'neem pauzes'. Ja hoe vaak heb je wel niet desperate gezocht naar tips en elke keer, welke website je ook opende er kwam telkens weer het zelfde rijtje uit met dingen die je moet doen en dat zijn dingen die je zelf ook allang had geprobeerd en zeker niet hielpen. Ik hoop dus dat jullie wel wat aan deze tips hebben!
Als je zo gestresst bent dat je niet eens meer in staat bent te functioneren, ga dan eens even lekker douchen of in bad met een muziekje. Je weet zelf dat doorgaan met leren ook niet helpt en dan kun je beter even zorgen dat je weer rustig bent zodat je een uurtje later het opnieuw kunt gaan proberen. Het warme water zorgt ervoor dat je weer even kunt gaan ontspannen en met je lievelingsmuziek op gaat het altijd wat makkelijker! Natuurlijk kun je ook altijd buiten een stukje gaan wandelen. Frisse lucht doet vaak wonderen en even bewegen is ook nooit verkeerd!

Ga eens yoga doen! Hier heb je waarschijnlijk geen zin in, maar zodra je het een keer geprobeerd hebt ben je echt verkocht. Zorg dat je oefeningen kiest waarbij je je nek en rug goed losmaakt, want zeker je nek staat stijf van de stress dat je gewoon wel kan gaan huilen als iemand er op duwt. Ook zorgt het ervoor dat het je hoofd leeg maakt en even weer helemaal tot rust komt. Als yoga je dan toch echt niks lijkt, kun je ook wat stretches doen en dan een korte work out!

Huil maar gewoon. Je denkt nu vast "Wauw Floor wat een fantastisch geweldige tip" op je meest sarcastische manier ooit. Probeer jezelf niet groot te houden als je traanbuizen op springen staan, laat het er eens even allemaal lekker uit en praat er over met mensen. Dit hoeven echt je vrienden niet te zijn hoor, maar kan ook gewoon je moeder of desnoods schrijf je het op. Je verhaal kwijt lucht echt op, ook al loop je te huilen omdat je bang bent dat je een 1 gaat halen voor je scheikunde toets.

Als je bijvoorbeeld goed bent in liedjes onthouden, probeer dat te gebruiken als je bijvoorbeeld werkwoorden moet leren of andere rijtjes van dingen die je zou moeten onthouden. Zeg ze tijdens het leren in een bepaald ritme en zodra je op de toets dan bijvoorbeeld dat woord zie staan hoor je het jezelf meteen in je hoofd zeggen. Dit is echt oprecht de enige manier hoe ik ooit onregelmatige werkwoorden onthoud in het Duits of Engels.
Wees niet bang om vragen te stellen. Ik ben zo iemand die eigenlijk gewoon echt een debiel is en geen vragen stelt. Dat komt omdat iets in mijn hoofd het gewoon heel graag wil kunnen zonder de hulp van de andere, dat komt ook meteen weer terug op het feit dat ik alles het liefst alleen doe eigenlijk. Ik dacht altijd dat vragen stellen dom was, maar wat dus eigenlijk echt pas dom is is geen vragen stellen! De leraar/je moeder/beste vriendin/opa/oom/tante/buurman gaat je echt niet uitlachen omdat je iets niet begrijpt. Hoe vreemd zou het zijn als je alles in één keer begreep. Dus stel maar gewoon alle vragen die je hebt, al zijn het er 20 per paragraaf!

Ga lekker zingen. Iedereen zingt wel eens mee met zijn of haar lievelingsliedjes of je nou mooi kunt zingen of niet. Ik vind het altijd heel rustgevend om gewoon op mijn bed te zitten met een muziekje aan en dan lekker mee te zingen.

Stel niet te hogen eisen. Ik zou zoals ik al zei het liefst alleen maar achten en negens op mijn rapport hebben. We weten allemaal dat dat nooit in een miljoen jaar zal gebeuren. Zeker als je de stof moeilijk vind, wees dan ook eens trots op jezelf als je een 5,5/6 hebt. Je kunt nou eenmaal niet in elk onderwerp of vak goed zijn. Natuurlijk heb je van die mensen die zonder te leren allemaal zevens en achten halen, maar die zijn dan weer minder goed in ander dingen waar jij juist weer heel goed in bent, dus vergelijk jezelf niet met anderen.

Beloon jezelf als je bijvoorbeeld de toets die je moeilijk vond toch goed gedaan hebt of als je toch gedaan hebt wat je eigenlijk in eerste instantie niet durfde! Dit hoeft echt niks groots te zijn, maar dit kan bijvoorbeeld al zijn dat je jezelf twee van die lekkere chocolaatjes gunt in plaats van eentje of koop toch dat ene nagellakje die je al een tijdje wil.

Als het niet in een keer lukt probeer het 20 minuutjes later weer eens. Drink ondertussen lekker kopje thee en eet een lekker koekje. Blijf gewoon proberen ook al denk je dat je het echt niet kan. Niet alles gaat nou eenmaal in één keer goed, dus het is ook niet vreemd dat je niet alle stof in één keer begrijpt. Schrijf de dingen die je moeilijk vind op, zodat je daar nog even op terug kan komen en ook nog vragen over kunt gaan stellen bij de leraar (en als je toets morgen is bij bijvoorbeeld je vriendin of ouders).

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben gehad, als is het maar één iemand dan is dit artikel al geslaagd voor mij! Natuurlijk ben je altijd welkom om met je problemen bij mij te komen, want ik help graag!

Liefs,
Floor

Reacties

 1. Hele fijne tips, dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. fijne tips :)
  Dankjewel!
  Ik heb heel veel stress.
  zit in de 1e van havo en haal erg slechte cijfers, maar ik wil niet naar een niveau lager

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon je best doen en hard werken! Dan lukt het je wel :). En zo niet met tl is ook niks mis he!

   Verwijderen

Een reactie posten