Boeken | Au Pair

Heey! Het leek mij leuk om weer eens iets over een boek te doen. Ik weet het boeken zijn natuurlijk niet cool, maar ik vind het heerlijk om even lekker in je eigen wereldje te komen. Nou ligt het er wel aan welk boek ik moet lezen en waarom. Het boek waar ik het vandaag over wil hebben heet Au Pair en is van Willem Frederik Hermans. Dat is een best wel bekende schrijver van voornamelijk literaire boeken. Dat is Au Pair ook. Ik heb hem gelezen voor mijn Nederlands toets voor maandag. (Heb toetsweek, maandag de toets van Nederlands over de literatuur geschiedenis en we moesten een moderne en historische roman lezen).  Dit artikel is misschien wel handig als je ook een Nederlands boek moet lezen voor school of studie. Natuurlijk ook als je gewoon van lezen houdt :)


Benieuwd naar het boek en wat ik er van vond?

Laten we eerst eens even beginnen met de schrijver: Willem Frederik Hermans.Hij leefde wel voordat ik ├╝berhaupt geboren was, hij is namelijk geboren op 1 september 1921 en overleden op 27 april 1995. Hij heeft echt onwijs veel boeken geschreven, als je benieuwd bent naar al zijn boeken moet je hem even opzoeken op Google. Zijn bekendste boeken zijn: De tranen der acacia's, Het Behouden Huis, De donkere kamer van Damocles, Mandarijnen op zwavelzuur, Nooit meer slapen en Au Pair. Ik ben ook wel benieuwd naar het boek nooit meer slapen, dus misschien ga ik die nog wel eens lezen.


Het verhaal wordt verteld door de ogen van iemand die zelf meespeelt in het verhaal, maar diegene komt zelf niet in het verhaal voor. Paulina is een meisje van 1.92m uit Vlissingen en na haar examen Gymnasium wil zij Frans en kunstgeschiedenis gaan leren in Frankrijk. Haar ouders proberen haar te overtuigen om in Nederland te laten studeren, omdat haar nicht ook Frans in Nederland studeert, maar dat wil Paulina niet. Ze gaat als au pair werken in Parijs en komt terecht bij het advocatenechtpaar Pauchard en hun verwende 13-jarige zoon Hughes. Ze woont daar in een vies en klein zolderkamertje waarvan ze de deur niet op slot kan doen. Als ze op een middag op Hughes moet passen wordt ze ontslagen omdat mevrouw Pauchard denkt dat ze het hoofd van hun zoontje op hol brengt.


Paulina gaat naar het bureau voor au pairs en krijgt een adres van een oude generaal Emile de Lune. De generaal is steenrijk en ze krijgt allemaal cadeaus waar ze niets voor hoeft te doen. Paulina werd ontvangen door een butler, kreeg nieuwe reiskoffers en een voorschot van 2500 frank. Ze ontmoet de oudste zoon van de generaal Armand, en samen met zijn vrouw Jacqueline drinken ze wat. Ze praten veel over hun zoon Edouard die, net als Paulina, heel erg lang is. Omdat Jacqueline veel over een bruidsschat en Edouard praat begint Paulina te denken dat ze willen dat Paulina met Edouard trouwt.

Meer van het verhaal kan ik echt niet vertellen, dan verklap ik het hele verhaal.

De thema’s van dit boek zijn waarheid en bedrog, schijn en werkelijkheid en au pair. Het echte leven dus. Er gebeuren in dit boek dingen die niet zijn zoals ze lijken, en mensen blijken heel anders te zijn dan ze zich voordoen. Net als vaak genoeg in het dagelijkse leven gebeurd. 

Ik vond de manier hoe het geschreven was wel echt fijn, daar staat Willem Frederik Hermans ook bekend om. Nou ben ik niet zo'n fan van Kunstgeschiedenis, dus de momenten dat het daarover ging vond ik wel echt stom. Zo gaat een heel groot deel over een schilder en ik dacht dat er nooit meer een eind aan kwam. Het is natuurlijk wel leuk als je van Kunst(geschiedenis) houdt. Het gaat ook wel over de werkelijkheid en dat is wat mij voornamelijk aansprak. Ik houd absoluut niet van fantasieverhalen, ik houd ervan als het gewoon had kunnen gebeuren. Er staan hele mooie dingen in het boek verwerkt, dus ik raad het eigenlijk iedereen wel aan. 

Heb jij wel eens een boek gelezen van Willem Frederik Hermans? Zo ja, welke?
Liefs,
Floor

Reacties

  1. Oh dat 'hij leefde wel voordat ik geboren was' deed me net beseffen dat ik oud wordt (want ik leefde toen wel al, haha). Het verhaal van het boek spreekt me wel aan, misschien dat ik het wel eens ga lezen. Leuk artikeltje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke artikel! Ik lees echt enorm weinig. Oeps

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk artikel. Het zou niet helemaal mijn soort boek zijn denk ik. Je herinnert me er wel aan dat ik weer eens wat meer moet gaan lezen, dat doe ik echt te weinig de laatste tijd :o

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten