Tips | Wat te doen als je niet lekker in je vel zit

We hebben allemaal weleens van die momenten waarbij je het gevoel hebt dat alles mislukt, je nergens zin in hebt, je heel verdrietig bent en je het liefst alleen in je bed huilend in slaap valt. De ene keer heb je er een verklaring voor, er is iets vreselijks gebeurt of iets dat een grote impact op je gehad heeft, maar het gebeurt ook vaak genoeg zonder dat je weet waardoor het komt. Bij alle twee is het wel even moeilijk om er doorheen te komen. Als het echt te erg is kun je altijd even lang de dokter gaan voor eventuele medicijnen, maar ik heb ook een paar tips die het misschien wel wat dragelijker kunnen maken en waardoor je weer zin krijgt om dingen te doen.
1. Negeer niet waarom je in een dip zit. 
Natuurlijk is dit het liefst wat je doet, zorgen dat iedereen denkt dat het goed met je gaat. Er komen dan ook geen duizenden vragen en mensen die denken dat je je aanstelt. Maar een ding moet je goed onthouden, het maakt niet uit of mensen vinden dat je je aanstelt, je weet van jezelf heel goed wat je wel en niet kan handelen en soms is het een opstapeling van problemen en weet je niet meer hoe je er uit kunt komen. Schrijf ze eventueel op een papiertje, als je het niet tegen mensen wil zeggen, probeer er ook meteen een oplossing achter te zetten. Het is natuurlijk niet erg als je geen oplossing weet, want anders had je nu namelijk niet in je dip gezeten.2. Bel of spreek met iemand af
Het beste wat je kunt doen is er over praten, hoe moeilijk het ook is. Het liefst lig je waarschijnlijk alleen huilend in je bed in het donker, maar probeer er toch over te praten. Bel je beste vriend/vriendin op, hij/zij heeft waarschijnlijk allang door dat je in een dip zit en wil ook echt wel naar je luisteren. Zeg tegen die persoon alles wat je zo verdrietig maakt en klaag maar even lekker. Laat het er allemaal maar uit komen. Ik snap dat het prettiger is om via de telefoon te doen, want dan zie je diegene niet, maar zou je het stiekem niet heel fijn vinden dat iemand je kan omhelzen als het echt allemaal even te veel wordt en je niet eens meer kan praten omdat je zo moet huilen? Op het moment dat iemand je een knuffel geeft, weet je meteen dat er mensen zijn die van je houden, want dat vergeet je vaak op zulke momenten.

3. Ga lekker sporten
Zeker als je het leuk vindt om te sporten is dit zeker iets wat je moet gaan doen. Even lekker je gedachten op nul en doen wat je leuk vind. Als je sporten niet leuk vind en het waarschijnlijk het laatste is waar je zin in hebt, probeer dan toch buiten een klein stukje te gaan joggen of wandelen. Je hoeft echt geen marathon te gaan rennen hoor een klein rondje om je wijk is al prima. Gewoon even lekker je gedachten op nul en gaan.

4. Kijk een serie of een film
Ga gewoon lekker in je bed liggen, vergeet even al de dingen die je moet doen, huiswerk en zo en ga gewoon lekker een serie of film kijken. Pak een film waar je normaal altijd blij van wordt of ga lekker naar je favoriete serie kijken, zo ben je lekker afgeleid en voel je je al snel iets beter.
5. Huil
Soms kun je gewoon niet meer tegen je tranen en emoties vechten en moet het er gewoon allemaal uit, accepteer het en laat het dan ook maar even lekker gaan. Als je uit gehuild bent heb je dat in ieder geval ook weer gehad.

6. Lees een boek
Hebben jullie ook dat als je een boek leest dat je het gevoel hebt dat je in dat boek zit en de echte wereld even niet meer bestaan? Dat is precies wat je wil hebben. Ga desnoods lekker in bad zitten met je favoriete boek en dwaal maar even af met je gedachten. Warm water werkt trouwens ook ontspannend.

7. Probeer te slapen
Waarschijnlijk als je in bed ligt ga je over alleen maar dingen nadenken, zet daarom een rustig muziek je op en focus je op de muziek, voor je het weet val je in slaap. Het fijne van slapen is dat je even van de wereld af bent.


Natuurlijk kan het ook komen omdat je gepest wordt of omdat mensen echt hele gemene dingen tegen je zeggen: "Je kunt het niet", "Je bent lelijk" en nog veeeel ergere dingen. Het zielige is dat de meeste mensen die dat zeggen niet weten hoeveel zeer je ze er mee doen. Als een iemand zegt: "Je kunt het niet" kun je jezelf natuurlijk nog motiveren: "Echt wel dat ik het kan en dat ga ik je bewijzen ook" en dan ga je extra hard je best doen, maar als tientallen mensen zeggen dat je het niet kunt, ga je nooit die motivatie vinden om het te doen. Daarom wil ik je graag dit vertellen als je vaak naar je hoofd geslingerd krijgt dat je het niet kunt: Je kunt het wel en natuurlijk misschien niet zo goed als die stomme mensen die het zeggen, maar je kunt het! Ik weet zeker dat je het kan, ik heb vertrouwen in je, geloof me maar dat je het gaat lukken. Oké zij zijn misschien beter in dit stomme gedoe, maar jij bent in zo veel andere dingen beter dan zij zijn. De kans is best wel groot dat je het gevoel hebt dat je nergens goed in bent, maar geloof mij, iedereen is ergens goed in. En dat kan al een klein dingetje zijn. Misschien kan je wel heel goed koken, jezelf heel leuk aankleden, heel goed mensen helpen, heel goed zingen, tekenen of muziek maken. Geloof me meid, alles komt goed op het einde, er zijn altijd mensen die je helpen en anders ben ik er altijd voor je. Altijd gelooft er in ieder geval één iemand in je en dat ben ik, nog even vol houden meid het einde is bijna in zicht!Eén ding moeten jullie me allemaal beloven, hoe boos je ook bent of wat er ook gebeurt is, denk na wat je zegt. Met een paar woorden kan je al iemands dag al helemaal verpesten en die woorden komen dan steeds terug in zijn/haar hoofd. De wereld zou toch veel leuker zijn als iedereen gewoon respect vol en normaal met elkaar om zou gaan?

Heb jij nog tips die andere mensen wellicht zou kunnen helpen?
Liefs,
Floor

Reacties